DAF

From DTEK-wiki
Jump to: navigation, search

DAF


Datasektionens AkvarieFörening är en intresseförening på D-Sektionen som tar hand om sektionens akvarium. Föreningen har varit död under en längre tid men akvariet har överlevt. Nu är DAF tillbaka med kraft, mod och beslutsamhet, nya Aspar sökes!

Önskar du komma i kontakt med DAF så kan vi nås på DAF@dtek.se


DAFs Historia
Invånare i Akvariet


NyheterSommarens äventyr 20-08-09

Efter tre månader av ett mindre bra skött akvarium har fiskbeståndet minskat kraftigt. Detta tror vi beror på problem med fiskmatarmaskinen, då den inte har matat tillfredsställande eller tillförlitligt senaste tiden. Men nu när nya terminen drar igång kommer DAF att ta nya krafttag och återställa akvariet till sin forna glans.Nya Fiskar 21-05-09

Daf har länge varit sugna på att utöka fisk beståndet när akvariet återfått sin balans. Så i tisdags gjorde vi slag i saken och knappa in Herkules Zoo i GPS och gav oss iväg. Tre timmar senare simmade tolv nya fiskar glatt runt i datasektionens akvarium. Ingen av ny tillskotten har dött de första dagarna och det ser vi som ett mycket gott tecken.

De fiskar vi köpte var 6 guppys, 3 Silerverhajar och 3 skalarer.

Som sagt, har ni önskemål på nya fiskar, skicka ett mejl till DAF@dtekLugn och ro 2009-04-24

Akvariet sköter sig nu nästan själv och algerna har dragit sig tillbaka. Svärdbärarna förökar sig som kaniner och sedan vi tagit bort den gamle hanen har nu även de manliga barnen en chans att växa upp. Detta resulterar i att det är lite hetsig stämning då hanarna vill visa sig på styva linan och bråkar med varandra. Vi har även fått en ny kull malar, vi hoppas denna kullen skall klara sig bättre än förra.

Tyvärr så har vår sista manliga guppy, Gandalf, avlidit. Detta innebär att vi bara har en guppy kvar, DAFs nästa projekt kommer nu vara att ta reda på varför dessa fiskar inte trivs och åtgärda det problemet så att vi kan utöka artvariationen igen.

Diskutera NyhetenBalansen återställd? 2009-01-02

Det ser ljusare ut för sektionens fiskar. Efter kriget som pågått under en längre tid har hoppet åter hittat sig tillbaka till akvariet. Även om vissa spår av de ondsinta algerna finns kvar har de lidit stora förluster och ger skenet av att ha kapitulerat. DAF avvaktar nu spänt för att se hur händelseförloppet utvecklas, om växtligheten tar ny tag och åter börjar frodas och om malarna, trots en första kull som tog mycket styrk under kriget, kommer att alstra mera minimalar.

Om inget drastisk händer finns planer på att införskaffa ytterligare fiskar. Tips är välkomna.

Diskutera NyhetenAlgernas krig 2009-03-27

Sedan problemet med cyanobakterierna aka Blågröna alger uppkomma har DAF provat några passiva metoder för att komma till bukt med problemet. Detta har inte gett önskat resultat, Det kanske har saktat ner tillväxten men algerna har ett fast grepp om akvariet. Under deras välde har många oskyldiga dödas, även kvinnor och barn, och därför har vi valt att använda en mer aktivt anfall. DAF har klätt in akvariet i sopsäckar för att eliminera all ljustillförsel. I 2 dygn har det varit mer eller mindre kolsvart i akvariet. Verkan från detta var god, men inte fullgod. DAF låter nu akvariet återhämta sig i ett par dagar för att se vad som händer, med lite tur försvinner kvarvarande alger men med stor sannolikhet kommer de att återkomma med kraften av en vansinnig gud. Om det senare utfallet infaller kommer ytterligare en blackout genomföras och då med bättre material och under 3dygn.

Cyanobakterierna kommer att besegras, DAF kommer att återta makten över akvariet!

Diskutera NyhetenAlgerna invaderar 2009-03-11

I går hanns det med ett mycket välbehövligt vattenbyte. Vattenkvalitén har de senaste blivit sämre och sämre och vi tror att de resulterat i att vi förlorat en del fiskar. Tre guppys har lämnat oss(två kan vara stulna), en av eldstjärtarna har blivit fiskmat och ett par neontetror har gått ur världen. Dock stortrivs algerna i vårat akvarium och nu har även Cyanobakterier(blågröna alger) fått fäste. Detta tolkar vi som ett tecken på övergödning i akvariet. För att komma till bukt med våra algproblem har båda mat- och ljusransonerna minskat. Nu lyser lamporna enbart 12h/dygnet och matmaskinen snurrar inte lika ofta. Detta hoppas vi resulterar i att våra minimalar och andra fiskar äter upp våra oönskade alger. Vi skulle även uppskatta om vi kunde hjälpas åt att hålla de släckt i köket på nätterna.

Dock är det inte bara kaos i akvariet. Svärdbärarna simmar på som vanligt och nya minisvärdisar ploppar ut titt som tätt. Även minimalarna verkar trivas och vi hoppas inte att matminskningen ska drabba dem.

Tankar på att köpa ett gäng räkor som hjälper till att hålla rent finns också.Nya malar 2009-03-05

I dagarna har vi fått ett helt gäng nya krabater i akvariet. Förutom att Svärdbärarna ynglar av sig som vanlig har även våran malar fått vårkänslor och bildat familj. Inte mindre än 16 ungar såg vi idag, och då räknade vi bara dem som vi kunde se samtidigt. Så passa på och ta svängen förbi akvariet och beundra de små liven.

Om ni känner någon som kan vara intresserad av att adoptera malar får ni gärna höra av er för när knattarna växt till sig kommer det bli lite väl trångt i akvariet.Stulna Guppys 2? 2009-02-26

Efter noggrann genomsökning av akvariet kan vi nu konstatera att två guppys är spårlöst försvunna. Om någon har sett att det legat döda fiskar i akvariet eller om ni observerat något annat mystiskt. Har t.ex någon student ni känner plötsligt skaffat ett akvarium med två fiskar i, eller är det kanske någon som hoppat över lunchen men ändå verkat mätt?) i så fall så ber vi er mejla DAF@dtek.se och berätta. Om fiskarna försvunnit med mänsklig hjälp behöver ni inte namnge några av personerna men DAF behöver veta vad som hänt för att kunna gå vidare med sitt sorgearbetet.Stulna Guppys? 2009-02-24

DAF har upptäckt att det fattas två Guppysar. Det är osäker om de bara gömde sig under den korta visit DAF hade tid med idag men det verkar osannolikt. I värsta fall har de två, en hane och en hona blivit fisknappade alternativt fiskmat. DAF återkommer med mer information så snart vi har tid att göra en noggrannare undersökning av akvariet.oGravid Guppy 2009-02-15

Vi har länge trott att två av våra Guppyhoner är gravida och att den gula är lite längre gången. Detta verkar dock vara fel. De är med stor sannolikhet bara välgödda. Dock håller vi tummarna för att det kommer tillökning till akvariet inom kort.

I fredags konstaterade vi också att fiskmatarmojängen hade soppatorsk. Vi vet inte hur länge batterierna varit slut men nu är det ny och fräscha i så matningen går återigen på automation.

Under veckan har vi även hunnit med ett delvattenbyte.


För samtliga nyheter se DAF Arkivet


Saker som skall ordnas före jul

  • Nya fiskar, tillbehör och ny inredning.
  • Nytt bord till akvariet så det inte behöver stå där det står.
  • En ny snygg bakgrund, handgjord.
  • FishCam, så man kan följa fiskarna dygnet runt.


DAF består av:

Namn Mail
Fiskmeister Niklas andnik@
Fiskmeister Markus markja@


Kategorier: Intresseföreningar DAF